Groot assortiment
Altijd de laagste prijs
Snelle gratis verzending boven €39
0
Groot assortiment
Altijd de laagste prijs
Snelle gratis verzending boven €39

29 april 2024

Spacecake maken: Het Ultieme Cannabis Recept!

Spacecake is misschien wel het allerbekendste cannabis gerecht ("edible") van Nederland, en dat is niet zomaar! Een spacecake is ideaal voor feestjes of speciale gelegenheden, maar ook voor degenen die gewoon geen rook in hun longen willen maar wél willen genieten van ons favoriete plantje. Hier leggen we precies uit hoe je gemakkelijk zelf spacecake maakt met slechts enkele ingrediënten!

Je kunt het in principe heel eenvoudig houden, door een kant-en-klare cakemix te kopen. Omdat wij van onszelf vinden dat we echte chef-koks zijn, doen we het gewoon lekker zelf!

Let op: in dit recept maken we eerst wietboter, en daarna gebruiken we de wietboter om spacecake te maken. Als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om eerst wietboter te maken, kun je deze stap ook overslaan en gewoon gemalen cannabis door het beslag mixen. Dan ruikt wel je hele cake en huis naar de wiet, maar ook de cake zal veel minder goed smaken. Daarom raden wij aan om eerst wietboter te maken, dan heb je tenminste geen vieze stukjes wiet in je cake.

Spacecake ingrediënten

Hieronder staan alle ingrediënten voor een spacecake opgesomd. Dit recept kun je eventueel naar smaak een klein beetje aanpassen; maar dit is een heerlijk recept!

 

Ingrediënten:

  • Wiet (zo'n 5 tot 10 gram) of hasj (let op! Hasj is erg moeilijk te doseren)
  • 200 gram (patent)bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 100 mililiter melk
  • 2 eieren
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje vanillesuiker (of andere ingrediënten naar smaak, zoals stukjes chocolade, fruit of kaneelsuiker)

 

Overige benodigdheden:

  • Cakevorm (of cupcake vormpjes)
  • Oven
  • Fornuis
  • Wiet Grinder
  • Mixer en Mengkom
  • 2x pannen (1 grote, 1 kleine)
  • 1x Lepel
  • 1x Keukenzeef
  • 1x Bakje voor onder de zeef
  • 1x Oude theedoek
  • 1x Wiet Grinder

 

 

Wietboter maken

Voordat we beginnen met de spacecake, maken we eerst wietboter. Om wietboter te maken heb je niet veel nodig. De enige ingrediënten zijn - je raadt het al - wiet en boter. Maar om hier wietboter van te maken, heb je nog een aantal spullen nodig. Hieronder de complete lijst van alle benodigdheden voor wietboter:

  • Wiet (hoeveelheid naar wens)
  • Roomboter
  • Fornuis
  • 2x pannen (1 grote, 1 kleine)
  • 1x Lepel
  • 1x Keukenzeef
  • 1x Bakje voor onder de zeef
  • 1x Oude theedoek
  • 1x Wiet Grinder

 

Wietboter maken: bereiding (stap voor stap)

Hieronder is het recept om wietboter te maken stap voor stap uitgelegd. Van iedere stap zijn afbeeldingen te vinden onderaan deze pagina.

 

Stap 1: De wiet crushen (vermalen). Om alle cannabinoïden (THC, CBD etc.) goed op te laten nemen door de boter, is het belangrijk dat je de wiet vermaalt. Gebruik hiervoor eventueel een wiet grinder (verkrijgbaar in onze webshop). Dit hoeft niet extreem fijn of tot in poedervorm, maar hele toppen in de boter gooien is niet efficiënt. Indien je met knipafval (blaadjes) werkt is dit niet persé nodig. Haal de grote takken eruit, maar laat de kleine takjes vooral zitten: ook hier zit kostbare THC op!

 

Stap 2: Vul de grote pan met water, zet deze op het fornuis, en breng het water aan de kook. Doe eventueel een klein beetje olijfolie in het water om spetteren en overkoken te voorkomen.

 

Stap 3: Doe de boter en de wiet in het kleine pannetje. Zet dit pannetje in de grote pan, zodat hij drijft op het water. Hierdoor wordt de temperatuur in het kleine pannetje nooit hoger dan 100°C. Dit is een zogenaamde "au bain marie" opstelling.

 

Stap 4: Laat de wietboter tussen de 2 en 12 uur lang pruttelen. Hoe langer je hem op het vuur laat, des te sterker de boter en des te minder de wietsmaak. Hoe lang wietboter moet koken is dus afhankelijk van jouw eigen voorkeur. Wil je dus dat de boter niet (erg) naar wiet smaakt? Laat hem dan vooral lang trekken! Het water hoeft niet hard te koken, maar het is wel belangrijk dat de temperatuur van het water rond het kookpunt blijft. Let op: roer regelmatig met de lepel het mengsel door elkaar.

 

Stap 5: De wietboter zeven. Zodra de wietboter lang genoeg heeft getrokken in het pannetje, is het tijd om hem te filteren. Wij gebruiken hiervoor een oude theedoek, een keukenzeef en een metalen bakje waar de boter uiteindelijk in wordt opgeslagen. Zet de zeef boven/op het bakje waar de boter in terecht moet komen, en leg de theedoek over de zeef. Vervolgens neem je het pannetje vloeibare boter met wiet, en giet je deze door de theedoek. De boter loopt nu langzaam door de theedoek en de zeef in het bakje. Na het eventjes te laten staan, kun je de theedoek (met de wiet erin) uitwringen om de laatste restjes boter uit de wiet te persen. Er blijft anders nog een hoop achter in de wiet/theedoek. Let op, de boter is heet, dus doe eventueel handschoenen aan!

 

Stap 6: Alle boter is nu gescheiden van het plantmateriaal. In principe is je wietboter nu klaar! Je kunt hem in de koelkast zetten om hem te laten stollen, maar wij gebruiken hem nu om spacecake te maken.

 

Spacecake maken: bereiding (stap voor stap)

Nu de wietboter klaar is, kunnen we verder met de rest van de cake!

 

Stap 7: Verwarm de oven voor op 150 tot 160 graden Celsius.

 

Stap 8: Doe de wietboter in een grote mengkom (als je geen wietboter hebt gemaakt, doe je nu de gemalen cannabis en de roomboter in de mengkom). Voeg de melk, eieren, suiker, bakpoeder, zout en vanillesuiker toe. Begin nu met mixen, en voeg tijdens het mixen langzaam beetje bij beetje de bloem toe. Mix zo'n 5 minuten tot het beslag geheel glad is.

 

Stap 9: Vet de binnenkant van de cakevorm in met boter of anti-aanbakspray, en gooi er een klein beetje bloem tegenaan. Zo blijft de cake tijdens het bakken niet aan de cakevorm plakken. 

 

Stap 10: Doe het beslag in de cakevorm, en zet hem in de oven. Laat de cake zo'n 60 minuten bakken. Maak de oven tijdens het bakken niet open, anders zakt de cake in.

 

Stap 11: Neem de cake uit de oven, en laat hem zo'n 15 minuten afkoelen in de cakevorm. Vervolgens haal je hem uit de cakevorm (zet hem op de kop en verwijder de cakevorm). Laat hem nu nog zo'n 15 minuten staan, en je spacecake is klaar!

 

Spacecake Maken - Tips & Tricks

  • Cupcakes zijn gemakkelijker doseren en bewaren dan een rechthoekige of ronde cake

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »