Groot assortiment
Altijd de laagste prijs
Snelle gratis verzending boven €39
0
Groot assortiment
Altijd de laagste prijs
Snelle gratis verzending boven €39

24 juli 2024

Aanstekers Geschiedenis, Soorten en Feiten

Aanstekers zijn al eeuwenlang een essentieel hulpmiddel voor de mensheid. Van de primitieve methoden van vuur maken tot de moderne, stijlvolle en functionele aanstekers die we vandaag de dag gebruiken, de evolutie van de aansteker is een fascinerend verhaal. In deze blogpost duiken we in de geschiedenis van aanstekers, verkennen we de verschillende soorten en delen we enkele interessante feiten en weetjes.

Geschiedenis van Aanstekers

Vroege Methoden van Vuur Maken

De geschiedenis van aanstekers begint bij de vroege mensheid, toen het beheersen van vuur een cruciale overlevingsvaardigheid was. De eerste methoden om vuur te maken, bestonden uit het slaan van twee harde materialen tegen elkaar om een vonk te creëren die een brandbare stof kon ontsteken. Rond 15.000 jaar geleden in Europa werd het slaan van vuursteen tegen ijzererts (pyriet of marcasiet) een gebruikelijke techniek. Dit leidde uiteindelijk tot de creatie van de vuurslagaansteker, die in sommige delen van de wereld nog steeds wordt gebruikt.

De Opkomst van Moderne Aanstekers

De moderne gasaansteker markeerde een revolutionaire vooruitgang. Uitgevonden door de Fransman Henry Pingeot en op de markt gebracht door Marcel Quercia, verscheen de eerste zakaansteker, de Crillon, in 1948. Deze aansteker kon worden bijgevuld, wat de noodzaak voor wegwerpaanstekers elimineerde. In de jaren 70 introduceerde Bic de eerste wegwerpaanstekers, die wereldwijd bekend werden en zelfs deel uitmaken van de permanente collectie van het Museum of Modern Art (MOMA) in New York.

Een andere iconische aansteker, de Zippo, werd in 1931 gecreëerd door Georges Blaisdell in Pennsylvania. Bekend om zijn esthetiek, eenvoud en betrouwbaarheid, heeft de Zippo-aansteker een scharnierend deksel en gebruikt benzine, waardoor hij windbestendig en gemakkelijk met één hand te bedienen is.

Soorten Aanstekers

Er zijn verschillende soorten aanstekers beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

Wegwerpaanstekers

Wegwerpaanstekers zijn gemaakt van plastic en gevuld met butaangas. Ze gebruiken een vuursteen als ontsteker en worden weggegooid wanneer de brandstof op is. Deze aanstekers zijn goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, waardoor ze een populaire keuze zijn voor dagelijks gebruik.

Benzineaanstekers

Benzineaanstekers, zoals de beroemde Zippo, gebruiken benzine als brandstof. Ze zijn effectief in koude, vochtige en winderige omstandigheden, waardoor ze een betrouwbare keuze zijn voor buitenactiviteiten. Benzineaanstekers kunnen worden bijgevuld en de vuursteen kan worden vervangen, wat hun levensduur verlengt.

Piëzo-elektrische Aanstekers

Piëzo-elektrische aanstekers ontsteken via een knop die een elektrische vonk produceert met behulp van een piëzo-element. Deze aanstekers zijn vaak te vinden in keukenaanstekers en turbo-aanstekers, die een vlam behouden, zelfs bij sterke wind. Ze zijn duurzaam en vereisen geen vuursteen of batterijen.

Auto-aanstekers

Auto-aanstekers, ook wel sigarettenaanstekers genoemd, zijn te vinden in voertuigen. Ze gebruiken een plug met een verwarmingsspiraal aangedreven door de accu van de auto. Oorspronkelijk ontworpen voor het aansteken van sigaretten, worden ze nu vaak gebruikt om verschillende 12-volt apparaten van stroom te voorzien.

Feiten en Bijzonderheden

Aanstekers zijn niet alleen functionele items, maar ook kunstwerken en historische objecten. Hier zijn enkele interessante feiten en weetjes over aanstekers:

Gele Fabergé-aansteker

De gele Fabergé-aansteker, handgemaakt door Vladimir Soloviev in het begin van de 20e eeuw, werd in 2011 verkocht voor €50.900. Deze aansteker is een prachtig voorbeeld van vakmanschap en luxe.

S.T. Dupont Ligne 2 Champagne

De S.T. Dupont Ligne 2 Champagne is de duurste niet-antieke aansteker ter wereld. Gemaakt van 18-karaats witgoud en versierd met 462 diamanten, kost deze aansteker maar liefst €63.700. Het is een symbool van luxe en verfijning.

Fabergé Imperial Tafelaansteker

De Fabergé Imperial tafelaansteker, vormgegeven als een aap met een zilveren kraag, werd in 2012 verkocht voor €106.250. Deze aansteker is een uniek kunstwerk en een waardevol verzamelobject.

Asbak en Aansteker van Zilver en Jadeiet

De duurste aansteker ter wereld, een asbak en aansteker van zilver en jadeiet, werd in 2011 verkocht voor €197.300. Dit stuk is een prachtig voorbeeld van de combinatie van functionaliteit en kunst.

Tips voor Beginnende Verzamelaars

Het verzamelen van aanstekers kan een lonende hobby zijn, waarbij geschiedenis, kunst en techniek samenkomen. Hier zijn enkele tips voor beginnende verzamelaars:

Onderzoek

Leer over de verschillende modellen, productie jaren en speciale edities. Kennis is essentieel om waardevolle stukken te identificeren en te begrijpen.

Authenticiteit

Wees je bewust van vervalsingen en leer hoe je echte aanstekers kunt herkennen. Dit is vooral belangrijk bij het verzamelen van zeldzame en waardevolle modellen.

Begin Klein

Begin met modellen die je aanspreken en breid je collectie geleidelijk uit. Dit helpt je om ervaring op te doen en je kennis te vergroten.

Netwerken

Sluit je aan bij verzamelgemeenschappen voor inzichten en aankoopmogelijkheden. Andere verzamelaars kunnen waardevolle informatie en ondersteuning bieden.

Conclusie

Aanstekers hebben een rijke geschiedenis en zijn geëvolueerd van eenvoudige vuursteentools tot moderne, luxe en verzamelbare objecten. Of je nu een dagelijkse gebruiker bent of een verzamelaar, de wereld van aanstekers biedt een fascinerende mix van functionaliteit, kunst en geschiedenis. Bij Bongify bieden we een breed scala aan aanstekers en andere rookaccessoires om aan al je behoeften te voldoen. Bezoek onze website voor meer informatie en om onze collectie te bekijken.

Wat is de oudste aansteker?
De oudste aansteker is de vuurslagaansteker, die duizenden jaren geleden werd gebruikt door het slaan van vuursteen tegen ijzererts.
Wat maakt een Zippo-aansteker speciaal?
Zippo-aanstekers zijn bekend om hun duurzaamheid, windbestendigheid en het iconische "klik" geluid. Ze kunnen worden bijgevuld en de vuursteen kan worden vervangen, wat hun levensduur verlengt.
Wat is de duurste aansteker ter wereld?
De duurste aansteker ter wereld is een asbak en aansteker van zilver en jadeiet, verkocht voor €197.300 in 2011.
Hoe kan ik beginnen met het verzamelen van aanstekers?
Begin met onderzoek naar verschillende modellen en productiejaren. Koop authentieke aanstekers en sluit je aan bij verzamelgemeenschappen voor ondersteuning en informatie.
Waar kan ik hoogwaardige aanstekers kopen?
Bij Bongify bieden we een breed scala aan hoogwaardige aanstekers en andere rookaccessoires. Bezoek onze website om onze collectie te bekijken en te profiteren van onze lage prijzen en snelle, discrete verzending.
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »